Makosen, herhangi bir bağcık sorunu olmadan kolayca giyilip çıkarılabilen bir ayakkabı türüdür. Başlangıçta sadece bir ev ayakkabısı olarak tasarlanan makosen, o zamandan beri hem iç hem de dış mekanlarda çok çeşitli durumlar için giyilebilecek noktaya geldi. Rahatlamak ve etrafta dolaşmak için mükemmel bir ayakkabı olarak tasarlanmıştır.
Stil varyasyonları açısından, makosen çok esnek bir ayakkabı türüdür. Çeşitli malzemelerden yapılmış, farklı renklerde süslemeli veya süslemesiz makosen ayakkabı bulabilirsiniz.
İçindekiler:
Makosen Ayakkabı’nın Tarihi
Makosen Ayakkabıların Tanımlayıcı Özellikleri
Makosen Stilinin Varyasyonları
Makosen Ayakkabı Nasıl ve Ne Zaman Giyilir?
Bazı modern ayakkabı stilleri, en azından ana akım ayakkabı haline geldikleri noktada, kökenleri açısından belgelemek kolaydır. Makosen’de durum böyle değil. O kadar çok farklı hikaye var ki, her birinde ne kadar gerçek olduğunu bilmek zor. En güvenilir iki köken hikayesi, bir İngiliz Kralı ve bir Norveçli kunduracı içerir.
İlk hikaye Kral VI. George'u ve onun her gün giyebileceği rahat bir ev ayakkabısı arzusunu içeriyor. İddiaya göre Londra'dan Matthew ve Rebecca Wildsmith'i kendisi için ayakkabılar yaratması için görevlendirdi. Wildsmith'ler, Kral'ın Hane halkı süvarileri için ayakkabı yapan ve tamir eden bir iş için seçildiler. Tasarımları sonunda Wildsmith Makosen olarak bilinmeye devam etti.
Diğer hikaye, makosenlerin Norveç'ten ve Nils Gregoriusson Tveranger adında bir kunduracıdan geldiğini gösteriyor. Başlangıçta Iroquois'in giydiklerine benzeyen ancak Norveç'in daha soğuk havasına daha uygun olan bir çift makosen yarattığı söylenir.
Hikaye devam ederken, Tveranger sonunda makosen stilini daha geleneksel bir dış mekan ayakkabısıyla birleştirip Aurland Shoes olarak bilinenleri yarattı. Bunların Avrupa ve Amerika'ya ihraç etmeye başladıktan sonra modern makosenlere evrildiği söyleniyor.
Makosen ayakkabının belirleyici özelliği bağcıklarının olmamasıdır. Bu, ayakta dururken bile ayakkabıyı giyip çıkarmayı kolaylaştırır. Makosen, bağcıksız yapısının yanı sıra aşağıdaki özellikleri de gösterir:
Açık ayak bileği
Ayrı taban
Alçak topuk
Bazı makosenlerde eyer olarak bilinen ekstra bir deri parçası bulunur. Fazladan bir stil ve daha rahat bir uyum için üst kısıma yerleştirilmiştir. Makosenlerin aksine, tüm makoselerin ayrı bir tabanı ve topuğu vardır.
Wildsmith Makosen
Wildsmith, Birleşik Krallık'ta en yaygın makosen stili olarak kabul edilir. Normalde, tırtıklı bir dikiş ve güçlendirilmiş burun ile birlikte parmak üzerinde dikey dikişe sahiptir. Güzel bir parlaklık için parlatılan tırtıklı dikiş ve burun dikişi, bu ayakkabıya net bir tanım vermek için öne çıkarır.
Aurland makosen
Aslen Norveç, Aurland'da geliştirilen mokasen ayakkabının bu varyasyonu, üst kısmında bir makosen gibi yükseltilmiş bir dikişe sahiptir. Dar kesimli sele, ayakkabının üst kısmına belirginlik katar ve ayakkabının genişlemeye daha az maruz kalmasını sağlar.
Penny mokasen
Penny makosen, bu ayakkabı tasarımına bir Amerikan yorumudur. Üst kısım boyunca dikilmiş bir eyer sayesinde kolayca tanınabilir. Eyerin kendisi, bir penny alacak kadar büyük bir oyuğa sahiptir, dolayısıyla adı buradan geliyor. Bu arada, kuruş mokaseninin mucidi, her zaman bir telefon görüşmesi yapmak için ayakkabılarında kuruş bulundurmayı severdi.
Kilted(İskoç Etekli) Makosen
Kilted makosen, deri ipler veya püsküller kullanılarak ayakkabının üst kısmına sabitlenen bir kanat tarafından kolayca tanınır.
İtalyan Makosen
İtalyan 'sprezzatura' görünümü, gündelik ama karmaşık stili tamamlamak için büyük ölçüde makosen ayakkabıya bağımlıdır. İtalyan tarzı makosen ayakkabının belki de en iyi örneği, orijinal olarak 1950'lerde Aldo Gucci tarafından bu özel stili resmi durumlarda daha kabul edilebilir kılmak için tasarlandı. Ayakkabısı, püsküllü eyeri altın bir at ucuyla değiştirmesi dışında, püskül makosen ayakkabısına çok benziyordu.
Belçikalı Makosen
Bu özel stil, karşılaştırıldığında oldukça yeni. Dekoratif amaçlı üst kısmında küçük bir fiyonk bulunur. Ayakkabılar, bitmiş üründe daha ince görünen bir dikiş sağlamak için fabrikada ters dikilir.
Uber-fanteziden sadeliğe kadar değişebilen çok sayıda başka makosen stili vardır. Makosen’lerin gündelik, günlük ayakkabılar olması amaçlandığından, tanımlayıcı olarak diğerlerinden daha fazla öne çıkan belirli bir varyasyonun olması gerekmez.
Bazı insanlar resmi ortamlarda makosen giyse de ayakkabı kökeni ve bağcıklarının olmaması nedeniyle resmi olarak kabul edilmez. En iyi seçeneğiniz, makosenlerinizi, bazı aşırı durumlarda resmi bir etkinlik için bir takım elbise ile eşleştirilebilecek gündelik ayakkabılar olarak düşünmektir.
Resmi kıyafet için belki de en uygun olanı, basit bir makosen, siyah ve resmi kıyafetlere uyacak şekilde iyi cilalanmış. Bir smokin veya beyaz kravat takımı ile asla makosen giymemelisiniz. Makosen ayakkabılar, üç parçalı takım elbise giyerken genellikle tercih edilmez.
Daha az resmi ortamlarda, makosen’ler farklı türde pantolonlarla iyi görünecektir. Elbise pantolonları ile kombin yaparken renklerin uyumlu olmasına dikkat edin. Haki veya kot pantolon ile mokasen giyiyorsanız, renk kontrastı sorun olmaz.
Hemen hemen her tür kıyafetle uyumlu gündelik ayakkabılar arıyorsanız, makosen tam aradığınız şey olabilir. Makosen’ler çeşitli stil ve renklerde gelir ve hem deri hem de sentetik malzemelerle yapılabilir. Kolayca esneyen, iyi nefes alan ve çok az çabayla giyilip çıkarılabilen çok rahat ayakkabılardır.